...vrijeme je

...vrijeme je

petak, 8. siječnja 2010.

Uskok priprema optužni prijedlog protiv Bandića za slučaj "Krašograd"




PROTIV Milana Bandića trenutno se vodi 21 postupak po kaznenim prijavama, a kako doznajemo slučaj "Krašograd" mogao bi biti prvi slučaj koji izravno tereti zagrebačkog gradonačelnika. Prema informacijama Indexa, koordinirana istraga MUP-a, Uskoka i DORH-a u kojoj je sudjelovala i Porezna uprava pri samom je kraju.

"Krašograd" pri samom kraju

Podsjetimo, afera "Krašograd" vezana je za zemljišta između Grada i dvije tek osnovane tvrtke, Karantena i Mala ulaganja, na čelu kojih su studenti. U spornoj razmjeni Zagreb je dao 20.000 četvornih metara zemljišta uz Maksimirsku cestu za 35.000 četvornih metara u Sesvetskom Kraljevcu. Zemljište u Maksimiru procijenjeno je na 321 eura po četvornom metru, a parcela u Sesvetskom Kraljevcu na 185 eura.

U sklopu slučaja "Krašograd" ispituju se i prijetnje prema ljudima koji su otkrili mutne radnje, a prijetnje se povezuju sa čelnim ljudima Zagreba i tadašnjeg vrha Zagrebačkog holdinga.

Zagrepčanka nije okončana

Drugi slučaj koji je i dalje predmet iznimnog interesa istražnih organa svakako je slučaj Zagrepčanke, a i dalje se ispituju svi aspekti kupovine, a kasnije i prodaje tog atraktivnog zemljišta, što na koncu nije ni realizirano, odnosno IGH je odustao od kupovine. Istražni postupak, za slučaj koji Bandić voli reći da je njegov posao stoljeća, i dalje se vodi.

Kupnja stana u Bužanovoj

Policija i dalje nije zatvorila slučaj kupnje stana u Bužanovoj ulici. Ispituju se svi aspekti kupovine, kao i uvjeti koje je zagrebačkih gradonačelnik dobio od Hypo Banke.

Slučajevi prenamjene zemljišta

Pod posebnom lupom su istrage vezane uz zamjene zemljišta kao i prenamjene te nagodbe. Tako i dalje traje istražni postupak za spornu zamjena zemljišta u Resniku. Naime, kako doznajemo sumnja se u mešetaranje, a slučaj je izravno povezan s gradonačelnikom Bandićem kao i s bivšim čelnim čovjekom Holdinga Ljubičićem. Riječ je o zemljištu kojega su kupile osobe izravno povezane sa čelnim dvojcem iz Grada Zagreba, a kupci su Darko Turopoljac i Nino Đondić koji su zajedno s trećim partnerom trebali zaraditi najmanje 16 milijuna eura. Grad Zagreb prenamijenio je to zemljište u građevinsku zonu što je izuzetno pogodovalo novim vlasnicima.

Robni terminali, Rytec

Kada smo kod zemljišta, tu je svakako i slučaj zemljišta Robnih terminala kao i slučaj vezan oko sumnjive prodaje zemljišta Zagrebačkih cesta iz 2005. godine. Izravno je povezana tvrtka Rytac Ivane Bitange i Ines Krmpot koja je kupila 2196 četvornih metara za 60 eura po četvornom metru. Krmpot je jedna od nećakinja Ljubičića, a Rytec je zemljište kasnije prodao po cijeni od 104 eura.

Upleten i Todorić

Priča oko zemljišta nije gotova, jer se i dalje istražuje slučaj zamjene zemljišta Grada Zagreba i tvrtke Maestro gradnja. Pod istragom je i zamjena zemljišta između Grada Zagreba i tvrtke Grokomp nekretnine iza koje stoji Ivica Todorić. Grokomp je dobio atraktivno zemljište na križanju Vukovarske i Heinzelove ulice, neposredno pokraj Agrokorova Superkonzuma, a grad Zagreb ostao je praznih rukava. Slučaj nagodbe prema tvrtki Cios također još uvijek nije okončan, kao ni slučaj zamjene zemljišta u korist Zagrebačke nadbiskupije.

Zagrebačke ceste, priča za sada bez kraja


Dosje Zagrebačke ceste, također nije zaključen, a i dalje se ispituju sve radnje vezane uz poslovne odnose u toj tvrtki, koje su i dovele do premlaćivanja Igora Rađenovića. Dio je, kako doznajemo predan Općinskom državnom odvjetništvu, no cijeli slučaj još uvijek nije zaključen. U toj istrazi izravno se vežu Bandić i Ljubičić.

Poslovi koje je od Grada Zagreba dobivala tvrtka Tigra na čijem je čelu Bandićev kum Milan Penava, u policiji, Uskoku i DORH-u objedinjeni su u jedan slučaj. Pod posebnim povećalom istražnih organa su slučajevi: "Paviljon", "Potok", "WC", Montažna kučica", "Gupčeva zvijezda".

Bandićev kum u Paviljonu

Slučaj Paviljon i dalje je predmet interesa policije. Natječaj za radove na 70 kvadratnih metara velikom paviljonu dobilo je Penavino poduzeće, a njegova ponuda glasila je na dva milijuna kuna, oko tridesetak tisuća kuna po obnovljenom kvadratu prostora. Kad je dobila natječaj, Tigra je posao dodijelila podizvođaču - poduzeću Vigraf. Ova tvrtka zapravo je obnovila paviljon u Nazorovom parku, a za svoj rad Tigri je naplatila 630 tisuća kuna. Razlika od 1.4 išla je u Penavin džep.

Slučaj Potok

Slučaj Potok vezan je za sanaciju potoka Črnomerec - Vrbani bez javnog natječaja, pod opravdanjem hitnosti zbog klizanja terena, a u žiži interesa je opet Tigra. Vodoprivreda je dodjelila osam milijuna kuna vrijedne poslove Tigri, a isplaćuje joj tri milijuna kuna. I sve uz obrazloženje da se radi o direktnom dogovoru između grada i Holdinga. Predmet istrage je 5 milijuna kuna koji su nestali.

Gupčeva zvijezda


Slučaj Gupčeve zvijezde spominjao se u medijima, a on je i dalje predmet istrage. Riječ je o tome da je obnovu jedne jedine tramvajske nadstrešnice na Gupčevoj zvijezdi tvrtka Tigra od Grada Zagreba naplatila 1,2 milijuna kuna. Jedan metar kvadratni sanacije ove nadstrešnice tako je koštao 43,6 tisuća kuna. Ispituje se kako je moguća tolika razlika u cijeni.

Zlatni WC

Izgradnja dva montažna nužnika na okretištima tramvaja Dubrava i Dubec, odnosno slučaj "WC", objedinjen je u dosjeu koji istražuje poslove koje povezuju Penavu i Bandića. Tada je radove od zagrebačke administracije dobila tvrtka Gredelj, a Penavina Tigra ovaj put pojavila se kao podizvođač radova. Predmet interesa je cijena od osamdesetak tisuća kuna po kvadratu WC-a.

Montažne kućice i Crveni križ

Gradnja montažnih kućica na okretištu tramvaja Črnomerec, također se nalazi u "debelom" spisu koji ispituje Tigru i Bandića. Gradnja je plaćena 2,97 milijuna kuna, a cijena kvadrata montažne limenke iznosila je oko 35 tisuća kuna po kvadratu. Ispituje se, naravno cijena. Tigra se spominje u slučaju izgradnje zgrade Crvenog križa u Novom vinodolskom kojeg je također dobila ta tvrtke.

Pogodbe

Od ostalih slučajeva koji su dalje predmet interesa policije i gdje istražne radnje i dalje traju su i pogodovanje tvrtki Aerotel na Aerodromu Lučko. Slučaj Princess koje se veže uz Violetu Janjik također i dalje je predmet istrage. Isto tako istražne radnje oko prijave Srpske pravoslavne Crkve i prijave vezane za Cvjetni trg i dalje traju.

Nadstrešnice

Među posljednjim slučajevima koji su došli pod ruke DORH-a, USKOK-a i MUP-a svakako je izgradnja nadstrešnica na autobusnim i tramvajskim stajalištima u gradu Zagrebu. Ispituje se kako je moguće da jednu nadstrešnicu Grad Zagreb plaća 96.000 kuna što je 27.000 kuna više od stvarne cijene. U natječaju je tako primjerice tražen kvalitetniji inoks, a korišten je lošiji i jeftiniji inoks. Cijena je ostala ista. Sporni su i temelji, jer stvarna cijena postavljanja temelja je 10 milijuna kuna, a naplaćeno je 1,3 milijarde kuna. Ispituje se poslovanje tvrtke Gamont kao izvođača radova kao i Gredelja.

Nema komentara: