...vrijeme je

...vrijeme je

srijeda, 6. siječnja 2010.

BANDIĆEVE LAŽI






Dubrovački branitelji Bandiću: Ulazite u nepotreban skandal, potpisi su krivotvoreni

PREDSJEDNIK Udruge dragovoljaca Hrvatske ratne mornarice (UDHRM) u priopćenju tvrdi kako nikada nije bio na sastanku u kojem se odlučivalo o potpori nekom od kandidata za predsjednika Hrvatske te da nije potpisao potporu Milanu Bandiću.

"U faksimilu dostavljenom iz stožera gospodina Bandića nalazi se nekakav dopis Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata (bez naslova, bez datuma i naznake da se radi o zaključku s nekoga sastanka), popraćen nizom pečata i potpisa udruga (članica Koordinacije), među njima i moj potpis uz pečat udruge kojoj imam čast biti predsjednikom. Međutim, nad tim nizom pečata i potpisa stoji naslov potpisnici sporazuma (!?), pa bi i laiku trebalo biti jasno da tu nešto ne štima. Stoga sam slobodan vjerovati da se radi o gruboj zloporabi, a Izbornom stožeru g. Bandića preporučam da dobro pripazi od koga i na koji način dobiva potporu, da se sutra iza toga ne bi vukli repovi, tj. da se ne budu trebali baviti nepotrebnim skandalima", stoji u priopćenju koje je Indexu poslao Čizmić.

Poziva DIP i DORH da ispita moguću krivotvorinu

U njemu se dodaje i kako se možda radi o krivotvorini pa poziva DIP i DORH da ispitaju slučaj i o rezultatima izvijeste javnost. Jer na ovim kao i na svim drugim izborima radi se upravo o tome da se biraju osobe koje će biti u stanju poštovati i čuvati zakone ove zemlje, a ne poticati na njihovo kršenje. Naime, nipošto ne bih htio vjerovati da želja za vlasti može toliko zaslijepiti, a pogotovo da bi nečija volja za nametanjem svoga mišljenja mogla ići tako daleko da se čak priklanja i krivotvorenju", tvrdi Čizmić te dodaje kako se nada da su drugi branitelji koji su potpisivali slične potpore radili u skladu sa statutima udruga.

Udruga dragovoljaca Hrvatske ratne mornarice (UDHRM), koja je "bez svog znanja i odobrenja" stavljena na listu potpore Milanu Bandiću, oštro je reagirala na takav čin Bandićeve kampanje i optužila Bandića za krivotvorenje volje hrvatskih branitelja.

U priopćenju, odnosno "prosvjednoj noti" koju potpisuje predsjednik UDHRM Želimir Čizmić stoji kako se smatra "nedopustivim da mogući budući predsjednik RH i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH krivotvori bilo čiju, pa tako i volju hrvatskih branitelja".

Nedopustivo u demokratskom društvu

"U demokratskom društvu nedopustivo je unaprijed i bezrezervno držati da netko ima automatsku potporu dijela građanstva zbog pripadnosti određenim društvenim skupinama, u ovom slučaju braniteljskim, odričući pravo te potpore suparničkim kandidatima i odričući pravo slobodne volje biračima", napisao je Čizmić.

"UDHRM je udruga koja u svom djelovanju nastoji odgovorno i časno zastupati opredjeljenja i interese svojih članova, pri čemu ustrajno ističemo da smo legalisti i legitimisti. Da bismo u tome bili vjerodostojni nastojimo se u svakoj situaciji pridržavati odluka tijela Udruge i poštivati njezin statut. U ovom slučaju, ni jedno tijelo naše Udruge nije se izjašnjavalo, što znači da će naši članovi, prema vlastitim sklonostima i u skladu s vlastitom savjesti, dati svoj glas onome tko bude dostojan njihova povjerenja. Želimo vjerovati da tako razmišljaju i čelnici ostalih udruga iz Domovinskoga rata, tj. da su poštovali proceduru i time svojim izjavama potpore i potpisima priskrbili legitimitet i legalitet", naveo je.

Jesmo li se za to borili?

Dragovoljci ratne mornarice su u Domovinskom ratu pri stvaranju države i obranom domovine "sanjali i borili se za poštenu i pravednu Hrvatsku svih njenih građana, Hrvatsku jednakih šansi i mogućnosti, Hrvatsku u kojoj se živi i napreduje po sposobnostima, a ne prečicama, podrijetlom i vezama".

"Danas, djelujući u mirnodopskim uvjetima, bezrezervno se zalažemo za Hrvatsku u kojoj će se poštovati njezini zakoni i slobodno izražena volja. Za Hrvatsku slobodnu od svakoga straha, za Hrvatsku slobodnu od svake manipulacije i presije, pa i ovakve prakse da se bez pitanja i privole bilo čije ime nalazi na bilo čijim listama potpore ili da se bez razloga bilo čije ime nalazi na crnim listama", napisao je Čizmić.

Traže ispriku

"Svjesni da su naši članovi slobodni građani RH, odgovorni i savjesni pojedinci različitoga socijalnog i etničkog podrijetla, pa i različitih političkih sklonosti, tj. da nisu amorfna masa i gomila podobna za manipulaciju, ovakav moj stav kao predsjednika UDHRM za RH i predsjednika podružnice Dubrovnik, jedini je moguć i odgovoran stav prema članstvu i društvu u cjelini. Stoga tražim javnu ispriku g. Bandića našoj udruzi za pokušaj manipulacije uvrštenjem njezina imena na popis svojih podupiratelja bez naše dozvole, a osobno se energično ograđujem od takvoga postupka", nastavlja on.

U zaključku svoje note Čizmić napominje kako će udruga poštovati svakog budućeg predsjednika i Vrhovnog zapovjednika kao instituciju, "a da bismo ga poštovali i kao osobu morat će to zaslužiti svojim radom i ponašanjem, te potkrijepiti demokratskim a ne manipulatorskim postupcima".

Bandićev stožer: Ili je zaboravio da je dao potporu ili je promijenio mišljenje

Iz stožera Milana Bandića tvrde kako su primili pismeno očitovanje Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika, a koje je službeno ovjereno i potpisano od strane 21 udruge.

"Među potpisnicima nalazi se i pečat Udruge dragovoljaca Hrvatske ratne mornarice iz Domovinskog rata Dubrovnik i potpis njezina predsjednika, Želimira Čizmića", stoji u priopćenju.

"Ne želimo ulaziti u razloge takvog očitovanja i razrješavati dilemu je li gospodin Čizmić zaboravio da je dao potporu ili je promijenio mišljenje. Sve potpore koje smo primili proteklih dana, a ima ih više od 200 različitih udruga, su dragovoljne i ni na kakav način nismo i ne želimo utjecati na njihovu potporu", kažu iz stožera.

Čizmić je izveo politikansku diverziju

Sa svojim priopćenjem se oglasilo i Predsjedništvo Koordinacije Udruga proizašlih iz Domovinskog rata Dubrovačko-neretvanske županije u kojem demantiraju Željka Čizmića i njegove navode da njegova udruga nije dala podršku Bandiću.

Tvrde kako Čizmić prejudicira stav članstva svoje udruge te da je njemu, kao članu SDP-a, nespojiva odluka braniteljskih udruga o podršci drugom predsjedničkom kandidatu. Iz Predsjedništva navode kako su nakon konzultacija "sa većinom svojeg članstva", donijeli odluku o podršci Milanu Bandiću.

"Pristajanje uz našu koordinaciju i naknadno nijekanje odluke smatramo politikantskom diverzijom, krajnje podlim i nekorektnim činom. Time se nastoji obezvrijediti demokratski stav i plebiscitarna podrška Milanu Bandiću od strane svih ostalih udruga. Valja stoga još jednom napomenuti da je Želimir Čizmić član SDP-a, a bio je i nositelj SDP-ove liste na prošlim izborima. Zbog svojih partijskih zadaća i po diktatu Zorana Milanovića izveo je ovu amoralnu manipulaciju smišljenu na Iblerovu trgu. Treba naglasiti i da su još neki drugi predstavnici koordinacije bili pozivani od strane SDP-a da povuku svoju podršku, i to uz bogat honorar", tvrde u Predsjedništvu Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Dubrovačko-neretvanske županije.

Čizmić može istupati samo u svoje ime

Dodaju kako Bandić od njih nije tražio potporu već su je oni poslali samoinicijativno. "želimo demantirati gospodina Čizmića, te navesti da su braniteljske udruge grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije definitivno podržale predsjedničkog kandidata Milana Bandića, dok gospodin Čizmić, kao član političke stranke SDP, može istupati jedino u svoje osobno ime, te ne može donositi zaključke o mišljenju članova svoje udruge na osnovu svojih osobnih političkih stavova", tvrde u priopćenju Predsjedništva te članstvo pozivaju da glasa za Milana Bandića.

Nema komentara: