...vrijeme je

...vrijeme je

četvrtak, 7. siječnja 2010.

BAHATI BANDIĆ


Violeta Janjik: Milan Bandić 2004. godine naručio ubojstvo Munira Podumljaka

Prvostupanjska presuda Općinskog kaznenog suda u Zagrebu, od 22. siječnja 2009. godine, po tužbi Milana Bandića protiv Munira Podmuljaka, kojom se Podumljak sa ostalim suokrivljenicima oslobađa krivnje po Bandićevoj tužbi za klevetu, predstavlja svojevrsnu korupcijsku kronologiju političke karijere Milana Bandića. Možda najzanimljiviji dio presude je iskaz svjedokinje preko koje je Milan Bandić pokušao naručiti ubojstvo Munira Podumljaka. Činjenica da je Bandić tada tražio način kako naručiti Podumljakovo ubojstvo svakako govori i o načinu na koji bi Milan Bandić kao predsjednik države zlorabio svoje ovlasti nad sigurnosnim i obavještajnim službama, preko kojih bi mu, možda, bilo lakše naručivati i organizirati politički motivirana ubojstva kako bi prikrio vlastitu korumpiranost i povezanost s organiziranim kriminalom.

Presuda dokazuje sumnju u korumpiranost Milana Bandića i njegove veze s organiziranim kriminalom

U vrlo opširnom obrazloženju naveden presude sutkinja Maja Štampar Stipić iznijela je brojne dokaze o korumpiranosti Milana Bandića i njegovoj mogućoj povezanosti s organiziranim kriminalom, a koje su u postupku protiv Podumljaka iznosili brojni svjedoci, ili su izneseni dokumentarni dokazi.

Tako, ova presuda, u biti, predstavlja presudu protiv Milana Bandića, dokument koji dokazuje da je u sudskom postupku pred Općinskim kaznenim sudom u Zagrebu dokazana osnovana sumnja u korumpiranost zagrebačkog gradonačelnika i njegovu povezanost s organiziranim kriminalnim podzemljem.

Najšokantnije je, ipak, svjedočenje svjedokinje Violete Janjik, o sastanku održanom u travnju 2004. godine, tijekom kojeg je Milan Bandić pokušao preko nje naručiti ubojstvo Munira Podumljaka.

Violeta Janjik bila je na sastanku na kojem je Milan Bandić naručio ubojstvo Munira Podumljaka

„Svjedok Violeta Janjik na glavnoj raspravi 29. rujna 2008. godine, navodi da joj je njen bivši prijatelj Zvonimir Šostar, u 4. mjesecu 2004. godine, rekao da ima određenih problema u Gradskom poglavarstvu, da ih mediji razapinju, da se daju informacije medijima te da bi, iz tih razloga, trebali imati osobu od povjerenja unutar kuće, a što je zaključeno u razgovoru s timom, te je isti za taj posao predložio nju.

Navodi da je pristala da dođe u Poglavarstvo na razgovor i sjeća se da se sa Šostarom našla u njegovom uredu nakon čega ju je odveo u ured tadašnjeg dogradonačelnika Milana Bandića, u kojem je bilo više osoba kojima ju je on predstavio i rekao sve najbolje o njoj“, stoji u iskazu Violete Janjik, od 29. rujna 2008. godine.

Milan Bandić: „Da li vi imate nekoga da riješi tog gada, novac nije u pitanju?“

„U jednom trenutku u sobu je ušao vidno uzrujani Milan Bandić.

U jednom trenutku prisutni u prostoriji su ga pitali što i kako je bilo te je u tom trenutku Milan Bandić počeo psovati, vrijeđati i to je sve bilo vrlo degutantno.

Navodi da je bila vrlo iznenađena.

Za I okrivljenog (Munira Podumljaka, op.a.) rekao je da je balija, strani plaćenik, da ga treba ubiti, da nema ni papire te je u jednom trenutku rekao: „Nitko meni neće stajati na putu, to smeće treba riješiti!“ te se okrenuo prema njoj i pitao ju: „Da li vi imate nekoga da riješi tog gada, novac nije u pitanju?“

Svjedokinja navodi da je bila vidno šokirana i prestrašena te sam mu odgovorila da se s takvim stvarima ne bavi, da je ovo pravna država, da se sve može riješiti mirnim putem te kada je izlazila iz prostorije rekla je: „Ako učinite nešto I okrivljenom odnosno Muniru Podumljaku, sve ću vas prijaviti!“, citira u obrazloženju presude iskaz svjedokinje Janjik Maja Štampar Stipić, sutkinja Općinskog kaznenog suda u Zagrebu.

Zvonimir Šostar o Bandiću: „On ti je takav, navikao je tako rješavati stvari“

Nakon nje iz prostorije je izašao Zvonimir Šostar i rekao joj: „On ti je takav, navikao je tako rješavati stvari, a ja nemam veze s tom pljačkom!“, pri tome misleći na Crveni križ te ju je i dalje tražio da mu pomogne, na što je ona odgovorila da bi na njegovom mjestu otišla u udrugu i izložila sve što ima.

Dodaje kako je kasnije i na svojoj koži osjetila kako su opasni Milan Bandić i Zvonimir Šostar“, stoji u obrazloženju presude Općinskog kaznenog suda u Zagrebu, od 22. siječnja 2009. godine, pod brojem spisa K-61/07.

Janjik prijavila Bandića USKOK-u i Ravnateljstvu policije još 2006. godine

Violeta Janjik na sudu je potvrdila kako je cijeli događaj, točnije sastanak na kojem je čula kako Milan Bandić naručuje ubojstvo Munira Podmuljaka prijavila USKOK-u, Ravnateljstvu policije, Vijeću za nacionalnu sigurnost, Hrvatskom helsinškom odboru za ljudska prava, te Vladinom uredu za ljudska prava još krajem 2006. godine, nakon što se razišla sa Šostarom.

Nema komentara: