...vrijeme je

...vrijeme je

srijeda, 8. prosinca 2010.

JADRANKA KOSOR OTVORILA DVORANU NA KOJOJ JE ZAMAGLJENO 10 MILIJUNA KUNA

U posljednje vrijeme Premijerka Jaca ulaže mnogo energije uvjeravajući hrvatsku javnost u borbu protiv kriminala i korupcije „do posljednjeg daha“. Međutim, očigledno je da postoji veliki raskorak između njezinih riječi i djela. Nije joj na kraj pameti bilo vratiti nepravedno stečeni stan, niti obeštetiti obitelj čiji je član zbog nevjerojatne nepravde i otimačine izvršio samoubojstvo. Zato ne možemo očekivati od Jace da ne sudjeluje u otvaranju onih objekata na kojima se nemilice kralo, kao što je sportska dvorana u Pleternici. Ruku na srce, ako bi premijerka Jaca htjela zauzeti vjerodostojan stav ne bi mogla otvoriti nijedan hadezeov projekt jer ne postoji takav na kojem se nije kralo. ( Ako netko zna neka nam javi!) Naposljetku, među građanima je to postalo prihvatljivo ponašanje, jer je svima jasno da u kradljivoj državi loše prolaze samo oni koji ne kradu i koji se drznu uperiti prstom u lopovluk. Jaca je upoznata s kompromitirajućim djelovanjem Franje Lucića, upoznata je i s pojedinostima oko lopovluka na dvorani, zna i za krađu struje, neplaćene trupce, Leštat i druge „proizvode“ svojih „uvaženih“ stranačkih kolega, ali njezina želja za vlašću mnogo je jača od političke brige za općim dobrom. Ona je došla u malu i gospodarski zapuštenu Pleternicu dati podršku šerifu od kojega očekuje veliki angažman oko glasova, i to je jedino što je u ovom trenutku zanima.
Laž i pretvaranje su glavne osobine častohlepnih kradljivaca društvenih dobara. Oni zapravo misle da potkradanje zajednice nije krađa jer se radi o imaginarnim nesnalažljivim pojedincima društva. Nekažnjeno otuđivanje zajedničke imovine dopušteno je samo onima koji se nalaze u prvom redu! I zato borba za prvi red nije samo pitanje časti i prestiža nego omogućuje brzo bogaćenje, brzo pretvaranje zajedničke imovine u privatnu.
Idemo kratko analizirati „pretvaranje“ oko obilježavanja Dana grada Pleternice:

1. U KRATKOM NOVINARSKOM IZVIJEŠĆU IZNESENA NAMJERNA LAŽ

Nije tajna da Franjo upravlja većinom lokalnih novinara. Poznato je da su oni još jeftinija roba od lokalnih političara. Stoga ne čudi laž kako je Jaca otvorila dvoranu vrijednu 18 milijuna kuna! Istina je da bi zgrada takvih dimenzija danas postigla cijenu od maksimalno 5 -6 milijuna kuna, e sad što je HDZ uspio za takvu nekretninu utući „18 milijuna kuna“ ne znači da joj je i vrijednost tolika… Poznavajući lokalnog novinara riječ je o namjernom iznošenju neistine, ili u najmanju ruku pretvaranja vrijednosti od 6 u 18.

2. „PLETERNIČANI POZDRAVILI PREMIJERKU BURNIM PLJESKOM“ – Večernji list

Zapravo je riječ o učenicima škole kojih ima oko 1200 i djelatnicima kojih ima 130. Obzirom da je kapacitet dvorane 800 mjesta, očigledno je da nisu svi mogli ni stati. ( Učenicma koji su ostali ispred ulaznih vrata dvorane rečeno je da odu kući!) Ako izuzmemo ove iz prvih nekoliko redova s pravom se možemo pitati gdje su bili Pleterničani!? … Znamo zato da je na svakih 50 metara na pleterničkim ulicama stajao po jedan policajac. Nismo primjetili nikakvo naguravanje stanovništva po ulicama, čak je nekako sve izgledalo prazno i sablasno. Možda je to trend dočekivanja Premijerke kojim ona po broju policajaca očitava snagu lokalnih moćnika. Posve je jasno da su nastavnici i djeca pljeskali po službenoj dužnosti. Vjerojatno bi jednako burno zapljeskali da je lokalni župnik ili biskup izašao na pozornicu i pokazao stražnjicu s koje se može iščitati tetovaža slijedećeg sadržaja: „ Krist dolazi, pretvaraj se da radiš!“

3. FRANJO LUCIĆ SE POHVALIO S GOTOVO 100 MILIJUNA KUNA INVESTICIJSKOG ULAGANJA

Prije nekoliko mjeseci naveo je nestvarnu sumu od 60 milijuna kuna, sada spominje cifru od 95 milijuna kuna ulaganja iz proračuna sa samo 6,5 milijuna kuna. Nevjerojatno koliko laži! Kad bi to bila istina pod hitno bi ga trebalo instalirati na mjesto Šukera. Međutim, najbolji raskrinkavatelj tih silnih ulaganja je činjenica što pleternička škola svake godine ostane bez jednog razreda, ne zbog nataliteta, nego zbog 30-tak ispisnica učenika čiji roditelji napuštaju ovaj kraj.
( Kao što se može vidjeti Franjo koji inače ne voli nositi sat za ovaj susret s Vlaisavljevićkom pojavio se sa skupocjenim satom ! Ovo Franjino pretvaranje sa satom nije slučajno! Franjo naime zna da je Vlaisavljevićka slaba na muškarce s takvim satovima!)

4. I NEŠTO MALO O DVORANI

- Sportska dvorana u Pleternici trebala je biti izgrađena u roku jedne godine. Ona to još uvijek nije i nakon više od 5 godina, premda je svečano otvorena!
- Trebala je biti izgrađena za 10 milijuna kuna, a dosada je utrošeno više od 18 milijuna kuna! Ako zaračunamo interkalarne kamate ( jer je škola digla kredit od 10 mil. kn??), zatim pomoćne tribine koje još uvijek nedostaju i tri vanjska igrališta koja nisu izgrađena unatoč predviđenim troškovnikom, cifra sigurno prelazi 20 milijuna kuna!
- Zanimljivo je da nitko ne odgovara za milijunsku štetu oko krova sportske dvorane, nitko ne zna gdje je stara konstrukcija krova, niti DORH, niti USKOK ne poduzimaju ništa oko pronalaženja krivaca za neovlaštene dodatne radove i neodgovornu izgradnju koja je udvostručila samu investiciju, kao da 10 milijuna kuna novca poreznih obveznika ne predstavlja NIŠTA.
- Podignute su kaznene prijave koje skupljaju prašinu duboko na dnu ladice premda postoje dokazi da je Franjo Lucić osobno bez znanja Osnivača škole i Školskog odbora dodatnim radovima napumpavao cijenu radova – te je tako za izgradnju i uređenje prostora od 17 X 4 metra ugovorio dodatne radove od više milijuna kuna…
- Županija na čelu s Aladrovićem, kao vlasnik dvorane, apsolutno ništa ne poduzima da se pronađu i kazne krivci te da se vrati novac poreznih obveznika.
- Trag oko pretvaranja investicije od 10 milijuna kuna u 20 milijuna kuna veoma je jednostavan i rađen po hadezeovom principu izvlačenja novca iz državnog proračuna. Namještanje javnog natječaja, enormni dodatni radovi i zaštita sudstva prilikom eventualnog prokazivanja takvih rabota od strane „drznika koji se nisu uklopili u režim i način vođenja države“.

Dok se god ne budu i u malim sredinama procesuirali otimaći društvene imovine građani neće vjerovati u neovisno sudstvo i u istinsku borbu protiv organiziranog kriminala. To možemo vidjeti i u selektivnom procesuiranju visokih državnih službenika koji se provode za potrebe EU.


Nije ništa drugačijie ni u Pleternici, pod plaštem svetog Nikole, na njegov dan, našli su se neki koji su opljačkali roditelje gotovo 1200 učenika - u Nikolino ime, i dakako s himnom i rukom na lisnici! ( Sada napokon znam zašto hadezeovci dok svira himna drže ruku na srcu! Zapravo opipavaju i čuvaju lisnicu znajući da je njihovim stranačkim kolegama dovoljno samo pola minute da joj promjene mjesto i vrijednost!)


Detaljnije o malverzacijama oko školske dvorane možete pročitati na slijedećim linkovima:
http://johan-baden.blogspot.com/2010/07/te-panicne-optuzbe-oko-navodnih.html
http://cnn.blog.hr/2007/09/1623198407/hdzovac-franjo-lucic-suocen-s-novom-optuznicom.htmlhttp://www.vjesnik.hr/pdf/2007%5C09%5C13%5C17A17.PDF

Nema komentara: