...vrijeme je

...vrijeme je

utorak, 16. studenoga 2010.

I TO JE TO


'Vlada nema gdje rezati': Proračunski milodar Crkvi - 270,8 milijuna kuna!

Najveći dio svote koju porezni obveznici proslijede vjerskim organizacijama ide na račun ugovora Hrvatske i Vatikana koji će nas u idućoj godini koštati 245 milijuna kuna. I ta će stavka idućih godina rasti pa će nas sporazum Hrvatske i Vatikana u 2012. koštati 250 milijuna kuna, a u 2013. 255 milijuna kuna
Ministarstva obrane, pravosuđa i turizma te Ured predsjednika neki su proračunski korisnici koji u idućoj godini mogu očekivati više novca, dok manje sredstava proračun predviđa za ministarstva zdravstva, mora, financija, Vladu, Hrvatski sabor, itd.
Najveći proračunski korisnik je Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva u okviru kojeg su i rashodi za mirovine, pa ukupno u idućoj godini na taj resor otpada 38,8 milijardi kuna, što je neznatan rast u odnosu na ovu godinu, za 0,03 posto.
Zanimljivo je kako su na sjednici Vlade na kojoj je predstavljen proračun premijerka Kosor i ministar financija Šuker kazali kako je "većina proračuna zadata, jednostavno nemamo gdje rezati bez da zadiremo u plaće, mirovine i socijalna davanja".
Međutim, usprkos tome vladajući bez problema Katoličkoj crkvi i ostalim vjerskim zajednicama iz proračuna dodjeljuju 'milodar' od sitnih 270,8 milijuna kuna. da stvar bude još gora idućih će se godina ta stavka još povećavati pa će se u 2012. za 'potporu vjerskim zajednicama' izdvojiti 276,4 milijuna kuna, a u 2013. 284,6 milijuna kuna.
Najveći dio svote koju porezni obveznici proslijede vjerskim organizacijama ide na račun ugovora Hrvatske i Vatikana koji će nas u idućoj godini koštati 245 milijuna kuna. I ta će stavka idućih godina rasti pa će nas sporazum Hrvatske i Vatikana u 2012. koštati 250 milijuna kuna, a u 2013. 255 milijuna kuna.

Nema komentara: