...vrijeme je

...vrijeme je

petak, 15. listopada 2010.

JOHANOV VREMEPLOV


utorak, 17.3.2009 18:05


FRANJO LUCIĆ, gradonačelnik Pleternice, HDZ-ovac, prijavljen je Državnom odvjetništvu u Požegi zbog krađe struje, a u prijavi se navodi i da su mu u tome pomagali djelatnici Hrvatske elektroprivrede iz Požege Slavko Perić te Tomislav Martinčić. Prijavljeni su i zbog toga što su navodno bez građevinske dozvole rekonstruirali i izgrađivali elektroenergetske objekte.
Naime, protiv Lucića, koji je ujedno vlasnik tvornice bačvi Tofrado d.o.o., navodi se da je 2006. godine neovlašteno trošio električnu energiju tzv. "brikovanjem" odnosno priključenjem na tuđu razvodnu kutiju. Dokaz o prespajanju, digitalna fotografija, navodi se u prijavi, postoji u HEP-ovom računalu kojim se koristi Martinčić, a on ju nije prijavio Komisiji HEP-a koja je raspravljala o "brikovanju".
Naplaćen mu samo ukradeni iznos
Privatni podnositelj prijave piše kako je ovaj platio samo 50 tisuća kuna naknade radi neovlaštene potrošnje struje, te da nije platio visinu naknade koja je propisima Općim uvjetima poslovanja HEP-a koji su objavljeni u Narodnim novinama.
Osim što je gradonačelnik Pleternice, Lucić je i na funkcijama predsjednika požeško-slavonskog Županijskog odbora HDZ-a i član je Nadzornih odbora Hrvatskih autocesta i Hrvatskih cesta.
Slična reakcija HEP-a bila je i u slučaju Damira Šalova, zamjenika načelnice općine Plaško uhvaćenog kako čačka po susjedovoj razvodnoj kutiji. Tada su poručili da će on samo platiti koliko je struje potrošio i da je već sve izglađeno s njegovom suprugom.
"Slučaj obavijen velom tajne"
Kako je cijeli ovaj slučaj prijavljen požeškom HEP-u, a u prijavi je navedeno i da se priključci na mrežu rješavaju korupcijom. Konkretno, u prijavi stoji da se "potrošači mogu priključiti na mrežu bez ikakve dokumentacije samo zvanjem na jedan mobitel i davanjem određenog iznosa toj osobi", osnovana je Komisija za provjeru optužbi na račun Elektre. Ta je Komisija odlučila da je gore navedeni navod nemoguće provjeriti jer "bez konkretnih podataka bilo kakva provjera je dugotrajan posao s upitnim ishodom".
Član Komisije predstavnik Hrvatskog elektrogospodarskog sindikata Mile Galić kaže da se nije složio s ovim zaključkom, pošto je smatrao da se u slučaju ovakve sumnje trebalo istražiti o čemu se radi. Dao je i izdvojeno mišljenje i što se tiče optužbi na Lucićev račun, a nama je rekao kako je "cijeli slučaj obavijen velom tajne".
"Najprije su Komisiji predočeni podaci za pogrešnu trafostanicu, dakle ne za onu na koju je premošten sekundar kako ne bi registrirala struju koju je koristio Tofrado. Nema niti konkretnih podataka o tome kolika je šteta nanesena HEP-u. Zatim je Luciću naplaćen dio štete, prema neformalnim informacijama, mimo pravilnika, od oka i po povlaštenim uvjetima", kaže Galić.
Bez komentara
Gradonačelnik Pleternice danas nam se nije javio za komentar, dok su u Općinskom državnom odvjetništvu odbili komentirati sudbinu i osnovanost kaznene prijave protiv Lucića i dvojice HEP-ovaca, s objašnjenjem da ne mogu govoriti o predistražnom i istražnom postupku.

Nema komentara: