...vrijeme je

...vrijeme je

četvrtak, 14. listopada 2010.

JOHANOV VREMEPLOV


Nemaju za plaće, a zastupniku HDZ-a toleriraju dugove
Objavljeno: 05.09.2009
POŽEGA - Nakon samo dva mjeseca otkako je na čelu Hrvatskih šuma u Požegi zamijenio tamošnjeg aktualnog HDZ-ova župana Marijana Aladrovića, I vica Fliszar (HSS) 3. rujna podnio je ostavku.

Razuman potez

Potpuno neočekivanu odluku Fliszar je obrazložio “osobnim razlozima”, no izvori iz Hrvatskih šuma tvrde da je odstupio uvidjevši što je zatekao. Na upit Jutarnjeg što su stvarni razlozi odlaska s čela požeške podružnice Šuma nakon samo dva mjeseca, Fliszar je odgovorio da “to nije bilo ono što je očekivao” te da je u svemu “premalo struke, a previše politike”. Dodao je da u ovom trenutku ništa više ne može reći, no da će se vidjeti kako je njegovo povlačenje s čela hrvatskih šuma u Požegi bio razuman potez.

Adaptacija na Papuku

Neslužbeno se, međutim, saznaje da je Fliszar otišao zbog političkih pritisaka HDZ-a i odbijanja Uprave Hrvatskih šuma u Zagrebu da mu omogući potpunu kontrolu nad radom požeške podružnice. Jutarnji je pisao kako Franjo Lucić, saborski zastupnik HDZ-a i vlasnik tvrtke Tofrado iz Pleternice, ima povlašten položaj u poslovanju s Hrvatskim šumama. U međuvremenu je dug Tofrada Hrvatskim šumama, prema službenim izvorima, dosegao 11 milijuna kuna, a prema neslužbenim više od 16 milijuna. Šume zbog toga moraju podizati kredite za redovno poslovanje i isplatu plaća 350 zaposlenih. Lucić, koji je ujedno predsjednik županijske organizacije HDZ-a, s jakim vezama u vrhu stranke, nedodirljiva je osoba u Požeškoj županiji, kojoj se uz toleriranje ogromnog duga i dalje, po povlaštenim uvjetima, isporučuju hrastovi trupci.

Fliszarovo nastojanje da sredi poslovanje Hrvatskih šuma u Požegi naišlo je na snažan otpor, a u tome mu nije mogao pomoći ni čelni čovjek Hrvatskih šuma i njegov stranački kolega Darko Vuletić, predsjednik zagrebačke organizacije HSS-a. Vuletić je na čelo Hrvatskih šuma došao iz kvote HSS-a, no u Upravi Hrvatskih šuma većinu čine članovi HDZ-a, pa Fliszaru nije mogao pomoći.

Izvor Jutarnjeg u Hrvatskim šumama tvrdi da je, u vrijeme dok je na čelu Hrvatskih šuma u Požegi bio sadašnji župan Aladrović, gotovo milijun eura potrošeno na rekonstrukciju, adaptaciju i opremanje lovačke kuće Leatat na zapadnom dijelu Papuka.

Potrošili milijun eura

Taj je objekt, što je utvrdila i revizija, sagrađen bez lokacijske i građevinske dozvole, a njegova je vrijednost prikazana u iznosu od 538.777 kuna. Međutim, prema procjeni revizije, vrijednost objekta je tri milijuna kuna, a uložen novac uopće nije knjižen. “Na račun izgradnje lovačke kuće Leštat obavljani su radovi na imanjima čelnika požeških Hrvatskih šuma, kao i na uređenju okoliša crkve u Stražemanu”, kaže izvor Jutarnjeg lista, napominjući kako je na taj način potrošeno oko milijun eura, i to doprinosa koji u visini od 0,07 posto plaćaju sve pravne i fizičke osobe koje u Hrvatskoj obavljaju gospodarsku djelatnost.
Vinogradi za šefove Hrvatskih šuma

Hrvatske šume u Požegi u posljednje su dvije godine zasadile oko 17 hektara vinograda, u što je uloženo oko dva milijuna kuna. Najveći dio tog novca preliven je iz namjenskih sredstava općekorisne funkcije šuma, tako da su radovi na podizanju vinograda prikazivani kao čiašćenje gustiša ili podizanje šumskih nasada, kaže izvor Jutarnjeg lista. Podizanje vinograda službeno se objašnjava brigom za invalide koji zbog profesionalnih oboljenja više ne mogu raditi poslove u šumarstvu, pa rade u vinogradima.

U stvarnosti, pak, od podizanja vinograda najviše koristi imaju čelnici Hrvatskih šuma, koji i sami posjeduju hektare vinograda i voćnjaka. Bivši čelni čovjek Hrvatskih šuma u Požegi, sadašnji župan Aladrović, ima sedam hektara voćnjaka.

Nema komentara: