...vrijeme je

...vrijeme je

utorak, 7. rujna 2010.

Uhićen Darko Beuk, bivši HDZ-ov šef Hrvatskih šuma

Prenosimo iz Jutarnjeg lista

Bivšeg šefa Hrvatskih šuma Darka Beuka privode na ispitivanje u USKOK
Ronald Goršić/CROPIX

Bivši direktor Hrvatskih šuma Darko Beuk danas je član Uprave tog javnog poduzeća
Autor: Dušan Miljuš
Objavljeno: prije 7 h i 45 min
ZAGREB - Darko Beuk, član Uprave i bivši predsjednik Uprave Hrvatskih šuma, uhićen je danas ujutro u Zagrebu zbog malverzacija u razdoblju od 2005. do 2008. godine , dok je bio čelni čovjek te državne tvrtke.
VEZANE VIJESTI
Nakon ispitivanja u policiji u 16 sati priveden je u sjedište USKOK-a u Gajevoj u Zagrebu. Ondje će čekati rješenje USKOK-a o pritvaranju. Beuk iznosi obranu, odgovara na sva pitanja, i negira da je zloupotrijebio položa.
Istraga je pokrenuta još prošle godine zbog poslovanja s tvrtkom Fimi-Medija, kojoj su državne tvrtke davale poslove prema nalogu bivšeg rizničara HDZ-a Mladena Barišića i bivšeg premijera Ive Sanadera.
Danas ujutro pretražen mu je i ured, a sumnjiči ga se da je zloupotrijebio položaj i ovlasti. MUP je popodne priopćio da će Beuk nakon kriminalističkog istraživanja biti predan pritvorskom nadzorniku.
Jutarnji list pisao je još u studenom prošle godine da 20-ak tvrtki drvne industrije Hrvatskim šumama duguje više od 150 milijuna kuna, od čega su neki izdašni donatori HDZ-a. Iako je bila najveći dužnik i dugovala 37,3 milijuna kuna, Spačva je na prošlim parlamentarnim izborima HDZ-u donirala 300.000 kuna i HSS-u 200.000 kuna. Tvrtka Solidum-Žužić tajkuna Željka Žužića i jednog od glavnih sponzora bivšeg predsjednika Stjepana Mesića duguje 27 milijuna kuna. USKOK zanima zašto Hrvatske šume nisu aktivirale sredstva naplate kao u slučaju karlovačkog DIP-a. Ta je tvrtka, čiji radnici mjesecima nisu primali plaću, bila izdašan donator i Branimiru Glavašu, pa mu je drvnom građom pomogla pri gradnji njegove nove kuće u Drinovcima u BiH.
Beuk je ugovore s Fimi-Medijom sklopio u vrijeme kada je bio ravnatelj Hrvatskih šuma, a radilo se o milijunskim poslovima koji su se “razdvajali” na manje iznose kako bi se izbjegli javni natječaji.
Fimi-Medija je s Hrvatskim šumama sklopila unosne poslove isporuke kalendara, rokovnika i poslovne galanterije, a sve to provedeno je bez javnog natječaja. Kako, pak, neslužbeno doznajemo, USKOK-ova istraga nakon uhićenja Nevenke Jurak sve se više usmjerava prema Mladenu Barišiću, ravnatelju Carinske uprave i bivšem rizničaru HDZ-a, koji također ima status osumnjičenika. Nevenku Jurak tereti se za štetu veću od 16,5 milijuna kuna, a uz nju je u pritvoru završila i njezina suradnica Anita Lončar-Papež.

VEZANE VIJESTI

Šumama dužni 150 milijuna, a sponzori HDZ-u



Autor: Gordan Malić
Objavljeno: 06.11.2009
Dvadesetak poduzeća sponzorira političke stranke i predsjednika, ali dugove prema Hrvatskim šumama ne vraća. Cijeli je niz kupaca s kojima Hrvatske šume poslove sklapaju bez bankovnih garancija, a dugove im opraštaju i dvije godine
ZAGREB - Dvadesetak tvrtki hrvatske drvne industrije, od kojih su neke izdašni donatori HDZ-a i drugih političkih stranaka, duguje Hrvatskim šumama više od 150 milijuna kuna. Ukupni dug kupaca prema Hrvatskim šumama prelazi 400 milijuna kuna, što našu javnu tvrtku dovodi do ruba likvidnosti. Najveći problem su ipak, kako doznajemo, dugovanja “povlaštenih kupaca” koji ne plaćaju dulje od šest mjeseci, a u nekim slučajevima i više od dvije godine, iako je rok za većinu 60 dana.
Prijeti mu ovrha
Iako s uplatama kasne i više od 12 mjeseci, tvrtka Hrvatske šume uporno im odbija naplatiti dug sudskim putem ili ovrhom.
Od najvećeg dužnika, Drvne industrije Spačva d.d., Hrvatske šume potražuju 37,3 milijuna kuna. Iako je zbog krize Spačva bitno reducirala plaće radnika i otpustila dio zaposlenih, na prošlim je parlamentarnim izborima donirala HDZ-u 300 tisuća kuna, te HSS-u 200 tisuća kuna.
Drugi najveći dužnik je poduzeće Solidum-Žužić d.o.o. Iako Žužićev dug iznosi 27 milijuna kuna, a tvrtki prijeti ovrha, on je na prošlim predsjedničkim izborima donirao kampanju predsjednika Mesića sa 450 tisuća kuna.

Tvrtka Tofrado iz Požege, čiji je vlasnik Franjo Lucić saborski zastupnik HDZ-a, Šumama duguje 11,3 milijuna kuna. Iako Lucić ne plaća već punih 12 mjeseci, Uprava Šuma na čelu s predsjednikom Darkom Vuletićem izašla mu je u susret i odobrila reprogramiranje duga u 10 rata, koje bi trebao isplatiti do kraja ove godine.
To još uvijek nije učinio, ali je zato pokrenuo gradnju apartmana u Dalmaciji.


Siva eminencija
Tvrtka PM Lingum Pavla Miljavca, umirovljenog generala i bivšeg saborskog zastupnika HDZ-a, Šumama duguje 17 milijuna kuna više od dvije godine, no postupak sudske ovrhe još nije pokrenut.
Zdravko Požgaj, vlasnik tvrtki Požgaj i Požgaj parketi, inače član HDZ-a, Šumama duguje 6,4 milijuna kuna. Na zadnjim lokalnim izborima financirao je kampanju HDZ-a u Velikom Bukovcu, te je i sam bio na listi vijećnika.
Među najveće dužnike Hrvatskih šuma (21,3 milijuna kuna) spada i tvrtka Viševica-Komp d.o.o. vlasnika Zdravka Žuže, koji redovito sponzorira kampanje gospićkog HDZ-a.
Posebna je priča tvrtka Adriadrvo Zdravka Pašalića, kojoj je 2003. na čelu bio njegov brat Ivić Pašalić. Dug od 3,7 milijuna kuna koji Adriadrvo ima prema Šumama stariji je od 20 mjeseci. U međuvremenu je proizvodnja stala, a Hrvatske šume su odustale od prisilne naplate duga. Štoviše, bivši predsjednik Uprave Šuma, i siva eminencija te tvrtke, HDZ-ovac Darko Beuk, nije iskoristio bankovnu garanciju Adriadrva, već ju je vratio vlasniku.
Teško do novca
Izvori Jutarnjeg lista tvrde da postoji cijeli niz povlaštenih kupaca s kojima se poslovi ugovaraju bez bankovnih garancija. Darko Vuletić, novi predsjednik Uprave, inače HSS-ovac, kaže da bi se prisilnom naplatom duga ionako loša situacija samo pogoršala. Tvrdi da će u nekim slučajevima ipak pokrenuti naplatu duga sudskim putem.

VEZA NA KAZNENE PRIJAVE:


http://johan-baden.blogspot.com/2009/05/sprega-lucic-aladrovic-luciceve-mucke.html

http://johan-baden.blogspot.com/2009/05/i-da-rezimiramo-kriminalne-malverzacije.html


Nema komentara: