...vrijeme je

...vrijeme je

četvrtak, 23. rujna 2010.

SVEKOLIKA EKSPANZIJA FEKALIJA NA PLETERNIČKOM PODRUČJU



Voda i kanalizacija su glavne potrebe higijensko osviještenog čovjeka koji brine o svom zdravlju i okolišu. Ekološka svijest građana Hrvatske je na veoma niskom nivou, stoga nije čudno da u gradu, koji ponosno drži predzadnje mjesto po obrazovanosti, veoma mali broj ljudi zapaža „svekoliku ekspanziju“ fekalija, najezdu štakora, sve veći broj oboljelih od tularemije, bakterijskih i drugih zaraza prouzročenih nehigijenskim uvijetima življenja. Od 36 pleterničkih naselja nema naselja u kojem se fekalije ne ispuštaju u jarke ispred kuća. Već od Srednjega Sela i Blacka letimičnim pogledom možete uočiti kanale pune fekalija ili zemlju crne boje, a nerijetko će vas zapljusnuti i nevjerojatan smrad. Na ulazu u Pleternicu će vas dočekati smrad jaraka u Požeškoj ulici, zatim Kozarčeva, Vinogradska, Gradačka, Sulkovačka itd.itd U Frkljevcima, ispred same škole desetljećima je stajao jarak pun fekalija preko kojega su djeca redovito prelazila svaki dan, a da nitko, ama baš nitko nikada nije ukazao na ovaj problem.

( I ovoga ljeta mnogi kanali su izgledali ovako!)

Pleternička vlast, na čelu s gradonačelnikom Franjom Lucićem , problem kanalizacijske mreže pokušava riješiti upravo poput ovog seljaka na karikaturi!

Očigledno je da suživot s vlastitim izmetom više nitko ni ne primjećuje. U prilog takvoj tvrdnji svjedoče i seoske klupice ispred kuća postavljene za druženje neposredno ponad smrdljivih kanala. Postalo je posve normalno posaditi cvijeće, pokositi travu, na blagdan izvjesiti zastavu i onda pustiti fekalije u jarak ispred kuće ili ako je susjed na nižoj nadmorskoj visini nadati se da će sva ta sranja otići k njemu. Činjenica je, da i ona domaćinstva koja imaju septičke jame redovito ih ne čiste, a kad se to i dogodi fekalije obično završavaju na okolnim poljima ili ilegalnim odlagalištima otpada. Na pleterničkom području se zato ni iz jednoga seoskoga bunara ne može piti zdrava voda.

Pod hitno bi trebalo provesti edukaciju stanovništva na način da se prvo educira sama izvršna vlast na čelu s gradonačelnikom Lucićem koji je svojevremeno u svom dvorištu riješio problem otpadnih voda na nevjerojatan način spajajući kanalizacijsku cijev s bunarom pitke vode. Luciću neće biti teško ispirati usta takvom vodom uvjeravajući pleterničane u pitkost i nagovarajući ih da i oni to učine kao prihvatljivo riješenje dok se ne izgradi kanalizacijska mreža. I tako će seoski bunari postati velika kanalizacijska cijev čiji završetak će biti lijepo ukrašen s pijetlićem ili vjetrokazom na vrhu.

Da narod ništa ne razumije svjedoči i jedan lažni ekološki prometni znak postavljen na ulazu u jedno pleterničko selo koje ondje stoji već nekoliko mjeseci.

Pošto u tom selu ima popriličan broj ovaca, mještani misle da je to znak koji upozorava automobiliste da postoji mogućnost nailaska na seljaka koji šiša ovcu. Mještani su posebno ponosni na činjenicu što samo njihovo selo ima takav znak, a što on predstavlja nije im nimalo važno.

Ekološka edukacija pleterničkog stanovništva neće biti nimalo jednostavna, jer osim neznanja jedan dio populacije slijepo vjeruje HDZ-ovim lažljivim predstavnicima vlasti. Tako je u Brodskom Drenovcu zabilježen masovan odlazak mještana u obližnju rijeku Orljavu nakon mudrog Aladrovićevog govora kojim je pozvao sve sljedbenike da se s HDZ-om pravi Hrvati mogu dobro osjećati sve ako se i nalaze u vodi do grla.

Kako je ove godine krenulo s poplavama za blagodati ovakvog stranačkog dokazivanja mnogi više neće morati izlaziti iz dvorišta, niti razmišljati o fekalijama ispred kuća zbog svekolike ekspanzije govana koja ni Premijerka Jaca, niti ministar Šuker neće moći pokupiti, a kamo li ekološko neosviješteni gradonačelnik Lucić koji je zagadio cijelu Požešku kotlinu brišući guzicu s nebrojenim kaznenim prijavama.

Nema komentara: