...vrijeme je

...vrijeme je

nedjelja, 6. lipnja 2010.

OTKRIĆE NEOBIČNE KOCKAVICE NA PLETERNIČKOM I POŽEŠKOM PODRUČJU

Na web stranicama Požeške – slavonske županije( http://www.pszupanija.hr/novosti/pracenje-stanja-biljke-kockavice-u-pozeskoj-zupaniji.html)objavljeni su poražavajući rezultati koji upućuju na izumiranje biljke pod nazivom: OBIČNA KOCKAVICA ( Fritillaria meleagris L.). U projekt Državnog zavoda za zaštitu prirode pod nazivom: „Akcija praćenja stanja kockavice“ uključio se i gradonačelnik Pleternice Franjo Lucić, budući je pleternički kraj donedavno imao najveće stanište ove biljke. Gradonačelnik Lucić je energično reagirao na teze županijskog stručnog tima pod vodstvom prof. Mirka Tomaševića, niječući da je na pleterničkom području ostalo svega stotinjak ovih biljki.

Na tiskovnoj konferenciji, gradonačelnik Lucić, pokazao je pun košar svježe ubranih kockavica, te iznio hrvatskoj javnosti slijedeće činjenice:

„ Ako itko poznaje ovu biljku u dušu, onda sam to ja. Riječ je o biljci koja je zaštićena još 1958. godine na dan moga rođenja. Svakodnevno sam je susretao, još kao dječak, dok sam napasao svoje dvije krave Jagodu i ovu drugu…kako se ono zvala…mislim da se i ta druga zvala Jagoda… Za vrijeme hrvatskoga proljeća od njih smo pravili šahovnice te ih šivali na kape preko petokraka. Ne znam zašto, ali krave ih nisu htjele jesti iako nisu imale neugodan miris. Ja sam ih obožavao jesti. Evo, još i sad imam jezik išaran crveno – bijelim kockicama!“ ( Franjo je značajno isplazio jezik, a iznenađeni novinari međusobno su se pogledavali, što je upućivalo na to da je Franjin jezik bio uistinu kockast.).“ Osim toga – nastavio je Franjo – uvijek bi na ispaši nabrao naramak kockavica te bih na njima sjedio. Posljedica toga dugotrajnog sjedenja je činjenica da mi je stražnjica također prekrivena crveno – bijelim poljima.“

( Nakon što je jedna novinarka izrazila sumnju pokretom glave i kolutanjem očiju, Franjo je na zaprepaštenje prisutnih hitro pokazao i stražnjicu i time svima napokon dao na znanje zašto je najveći rodoljub među slavoncima, pobivši tvrdnje onih koji su zagovarali tezu da je pukim slučajem postao prvi čovjek ŽO HDZ-a!

Župan Marijan Aladrović s ponosom je pogledavao one koji su u nevjerici motrili Franjinu kockasto - dlakavu stražnjicu. Sada je svima napokon moralo biti jasno da je Luciću za strelovit napredak u HDZ-u bilo dovoljno samo skinuti gaćice i okrenuti leđa.)

Nakon iskustvenoga Lucićeva izlaganja, u znanstvenom stilu je nastavio šumarski stručnjak župan Aladrović:

„ … na svjetskoj izložbi –Japan Flora 2000- kockavica je proglašena hrvatskim nacionalnim cvijetom, jer crvenkasti cvijet s bjeličastim kvadratićima (kockicama) podsjeća na grb RH. Kao šumarski stručnjak neprekidno sam radio na stvaranju nastajanja novih staništa ove ugrožene nacionalne biljke , naravno, uz veliku pomoć gospodina Lucića. Poznato je da ova biljka, osim na livadama, raste i u šikarama i svijetlim šumama, te smo bili prisiljeni stvarati staništa nemilosrdnom sječom mlade šume ili u najmanju ruku prorjeđivanjem guste slavonske šume. Imali smo veliku sreću što je gospodin Lucić intimno vezan za ovu biljku pa je pokazao veliko razumijevanje za odvoz nagomilanih trupaca kako bi oslobodio prostor za rast kockavice. Ovaj entuzijazam gospodina Lucića nezabilježen je na ovim prostorima, a posljedica našega zajedničkoga altruizma je pojava suvremene KOCKAVICE s novim nazivom: - NEOBIČNA KOCKAVICA! ( Diže kockavicu u zrak!)

Možemo sa sigurnošću potvrditi da nema sela ni brežuljka gdje ih danas ne možemo zamijetiti. Zbog velike rasprostranjenosti ne postoji ni jedan stručni tim koji ih može prebrojiti. Stoga je potpuno neosnovano govoriti o izumiranju kockavice jer je riječ samo o izumiranju obične kockavice čije je vrijeme prošlo i za kojom ne treba žaliti! Danas imamo širom županije razasute neobične kockavice, i to će postati naš prepoznatljivi brend. Koliko je gospodin Lucić bio ispred svog vremena svjedoči i drveni spomenik u obliku kockavice podignut ispred gradske kuće, preciznije, ispred ulaznih vrata šumarije koji će prilikom dolaska premijerke Kosor biti obojen bojama kockavice kao vjerodostojan znak ljubavi prema domovini.. Na kraju mislim, da nije potrebno isticati, da će premijerka Kosor prilikom obilaska naše županije dobiti i nekoliko primjeraka NEOBIČNE KOCKAVICE koje će s ponosom moći pokazivati euvropljanima kao jedno od rijetko sačuvanih nacionalnih blaga.

Nema komentara: