...vrijeme je

...vrijeme je

utorak, 13. travnja 2010.

Dupevizija, premijerska vizija Jadranke Kosor








SADA JE i službeno: premijerska vizija Jadranke Kosor ne seže dalje od dupeta. Ženskog, naravno. To je njezin domet, to su njezini politički kapaciteti. Znalo se to i ranije, ali trebala je predsjednica Vlade dati svoj obol pripremama za turističku sezonu da bismo se u to definitivno uvjerili.
Mogla je Kosor na Plitvicama svašta izjaviti. Mogla je dati političku ocjenu priprema za sezonu, mogla je objasniti troškove promidžbe, njezinu isplativost i očekivanja od sezone. Mogla je reći da će nas turizam opet spasiti. Mogla je i lagati. Ali ne, za oko joj je zapela samo jedna sitnica: ženska stražnjica. Da ne kažemo dupe.
Nema dupeta, nema mora
I to je najednom postala tema. Pored sindikalnih prosvjeda, galopirajuće nelikvidnosti, rastuće nezaposlenosti, gospodarskog kraha, a o Hypu, Kutli i Sanaderu da se i ne govori, javnost se sada mora zabavljati jednim običnim ženskim dupetom. Kakvih ćemo se nagledati na plažama diljem Jadrana. Ili možda nećemo?
Možda će pogled na ovakvu stražnjicu ove godine postati luksuz rezerviran samo za one koji će se iskobeljati iz financijskog kolapsa i nekim čudom si priuštiti ljetovanje na hrvatskom moru. Možda je Kosor trebala i o tome nešto reći. A tko zna, možda i jest, jasnom porukom: nema dupeta, nema mora.
Uvlačenje u dupe i spašavanje vlastitog dupeta
I tako je dupe postalo simbol. Do sada smo u politici posezali za raznim varijantama. Jedno od omiljenih jest "spašavanje vlastitog dupeta". "Uvlačenje u dupe" također je popularno, što će se vidjeti čim Niko Bulić i autori uklone sporni kadar iz promidžbenog spota (i zamijene ga kravatom ili možda velikom crvenom torbom). A kad smo već kod toga, ne zaboravimo ni "dupelisce".
No, sada je dupe ušlo u primjenu kao simbol uskogrudnosti i kratkovidnosti političkih lidera. Kamo sreće da se to ograničilo na premijerkin kronični nedostatak duha, na puritanizam koji zadire u autorsku slobodu i na lažni moral koji sakriva ono u što će ionako svi na plaži buljiti. Nažalost, u ovom kontekstu "dupe u bikiniju" simbolizira ograničenost vizije najmoćnije hrvatske političarke.
Dupeglavci i dupelisci
To su dosezi njezine politike. Krumpir-salata, pranje suđa, mijesenje tijesta, pljeskanje ručicama i tapšanje nogicama, pokoji osmijeh i suza, a sada i upiranje prstom u žensko dupe kao tobožnji simbol seksizma. Da slučajno netko ne bi rekao kako premijerka nije dala svoj obol pripremama za turističku sezonu.
I sasvim očekivano, to je postala tema broj jedan u Hrvatskoj. Raspravljamo o dupetu umjesto o glavama. I o dupeglavcima koji su nas doveli u ovu situaciju. I onima koji su odmah požurili naglasiti kako će premijerkina opaska svakako biti uzeta u obzir. Već ih vidimo kako zovu autore s naredbom: "Bacaj to dupe iz spota da ne bi dobio cipelu u dupe". Oni bi najradije odgovorili "Poljubite nas u dupe", ali suočeni s recesijom ipak će "spašavati vlastito dupe" (evo ga opet!), "uvući se u dupe" i izglancati nesretni spot. S dupetom ili bez, sezona ionako visi o koncu.
Zašto Kosor nije kritizirala Milinovića zbog grljenja s obiteljskim zlostavljačem?
Eto, vidite koliko to famozno "dupe" nosi konotacija. I kad smo već kod uvlačenja u isto, ne bi bilo zgorega spomenuti aktivistice Autonomne ženske kuće koje u priopćenju "bezrezervno podupiru gospođu Jadranku Kosor koja je zatražila da se sporni kadar iz spota izbaci". Kako se udruga koja okuplja žene žrtve obiteljskog nasilja osjetila prozvanom reagirati upravo ovom prilikom, nije baš jasno. Korisnije bi bilo da su ohrabrile premijerku Kosor da pozove na red ministra Darka Milinovića zbog grljenja s osuđenim obiteljskim zlostavljačem.
Kosor se nije tom prilikom referirala na prava žena, pa još i zlostavljanih, kao što to nisu učinile ni udruge koje premijerku sada podržavaju u obračunu s dupetom koje se nevino sunča na plaži. I štoviše, upozorava na opasnost pretjeranog izlaganja suncu. Ona ima svoj faktor. A mi zapeli s premijerkinom vizijom.
Izvucite glavu iz dupeta ili odite vrit
I stoga, ako je dopušteno završiti u revijalnom tonu, onda bismo najljubaznije i uz sve dužno poštovanje zamolili ovu vlast da - metaforički i bez uvrede - "izvuče glavu iz dupeta" i pogleda stvarnost oko sebe. Neka zaustavi ovu propast ili jednostavno "ode vrit". Jer ako se ova agonija, ovo nezaustavljivo propadanje, ovaj kronični izostanak vizije, pameti i hrabrosti, još nastave, uskoro ćemo svi nositi gaće na štapu. Nažalost, ne i bikini.
P.S.: Ispričavamo se čitateljicama, čitateljima i pravobraniteljici za ravnopravnost spolova zbog učestalog korištenja riječi "dupe" umjesto "stražnjica", "pozadina" ili "zadnjica". Nismo prvi počeli.

Nema komentara: