...vrijeme je

...vrijeme je

srijeda, 9. prosinca 2009.

BAHATOST PLETERNIČKOG SILNIKA FRANJE LUCIĆA

HDZ-ovci Josipoviću isključili struju
Izdano: 13:01 7. prosinca 2009
Igor Mušić
Na predizbornom skupu predsjedničkog kandidata Ive Josipovića u Pleternici, "predstavnici" lokalnih vlasti prekinuli su dovod struje za ozvučenje ne bi li spriječili predstavljanje SDP-ovog kandidata.

Kako nam je objasnio organizator Branko Tušek, skup je započeo u 10 sati na pleterničkom stadionu malih sportova, na kojem se okupilo 200-300 građana. Taman nakon što se Josipović popeo na pozornicu, kao i tamburaši koji su trebali uveličati cijeli događaj, stigla je tročlana "delegacija" lokalne vlasti koja je prekinula dovod struje za ozvučenje.
Tušek ističe kako je javno okupljanje prijavljeno te je plaćeno korištenje prostora, pa tako i električna energija potrebna za ozvučenje, ali Josipovićevo obraćanje tamošnjim stanovnicima očito se nije svidjelo gradonačelniku Pleternice i saborskom zastupniku HDZ-a Franji Luciću. Naime, kako tvrdi Tušek, Lucić je u ovom incidentu odigrao ulogu naredbodavca. Njemu kao i njegovim izvršiteljima poručuje da "prespavaju i razmisle", jer ovakvo "bahato i necivilizirano ponašanje neće spriječiti građane i njihove glasove da se čuju".

op.a Poznato je da je Franjo Lucić veliki stručnjak u poznavanju električne energije,a poznato je to i USKOK-u


http://pozezani.com/forum/index.php?topic=7313.0






ELEKTRIČNI GRADONAČELNIK

Nakon nedavnoga incidenta prilikom boravka predsjedničkog kandidata Ive Josipovića u Pleternici možemo sa sigurnošću utvrditi da će ovdašnji hadezeov gradonačelnik Franjo Lucić ostati zapamćen u povijesti Pleternice kao električni gradonačelnik. Električni ili strujni događaji i nestašluci vezani za djelovanje ovog saborskog zastupnika obilježili su ovo naše mjesto koje je nažalost postalo poznatije po električnom gradonačelniku Luciću nego svetištu Gospe od suza.
Izrazi poput električnog poslovanja, električnog potpisa, električne trgovine vraćaju nas u davnu ali nezaboravljenu 1926. godinu kada je Pleternica zamjenila ulične lampe-petrolejke s električnom energijom dobivenom iz male hidrocentrale. Događaj koji se može povezati s našim električnim gradonačelnikom opisao je pok. župnik Ljudevit Petrak u svojoj knjizi: Pleternica vjekovima, str.263: „ …Poslije toga su došli službenici iz Vinkovaca u Pleternicu i došli do župnika, M. Golleka. Očekivali su da će ih počastiti. Međutim, nisu bili počašćeni. Na općinskoj sjednici na kojoj su bili nazočni i ti službenici M. Gollek zatraži da se i njemu dovede struja tj. u crkvu i župski stan. Službenici kažu da se to neće moći provesti jer je crkva i župski stan na brdu, struja ne može na brdo! Na to M. Gollek odgovori: - Ako je tako onda se ne mora struja dovoditi na brdo, neka samo ide po niskom!“
Obzirom da se radilo o uvaženom župniku nitko se pred njim nije smijao, kao što se nitko nije smijao ni nakon Franjina sramotnoga govora u Saboru RH, međutim župnikovo neznanje nije ostalo zaboravljeno i nakon 80 godina, a Franju saborski zastupnici danas zovu „električni“!
Ljubav Franje Lucića prema električnoj energiji rođena je još dok je prodavao električne šporete te kupcima objašnjavao razliku između trofazne i dvofazne utičnice. Po njegovom mišljenju šporeti s trofaznom utičnicom izmislili su srbi, a i tri puta više troše struje od jednofaznih. Franjinu ljubav prema rasvjeti svjedoči i mnoštvo uličnih svjetiljki u gotovo svim selima. Rasvjeta je montirana na ružnim debelim betonskim stupovima koje više ne možete vidjeti nigdje osim u filmovima koji prikazuju vrijeme 30-tih godina prošloga stoljeća. Betonski stupovi toliko su gusto načičkani da mnogi pleterničani smatraju da se tu radi o nekim mutnim poslovima, osobito kada vide S. Gauru kako se penje po njima.
Koliko se Lucić sprijateljio s električnom energijom svjedoči i činjenica da mu je prvom u Pleternici uspjelo nagovoriti struju da se ne registrira prilikom ulaska u njegovu tvrtku Tofrado, pa kad ga je otkrio i prokazao naš sugrađanin Ivica Kvesić, opravdao se javnosti da je samo malo brikovao i da će poput trupaca platiti kasnije. Dakle, ovaj događaj svjedoči o tome da gradonačelnik iz dana u dan ima sve veće spoznaje o električnoj energiji i da će pučanstvu naposljetku otkriti i neke nove metode potrošnje struje nakon kojih ćete dobiti račun od 0 kuna.
Tema električnog gradonačelnika je neiscrpna, ne želimo ovdje govoriti o gradonačelnikovim intimnim električnim pomagalima već samo o onim električnim događajima o kojima bruji cijela Hrvatska, pa svršimo ovu priču o Franji posljednjim strujnim deliktom. Na sam dan Josipovićeve predsjedničke kampanje neposredno pred njegovo obraćanje pleterničanima, dolazi Perica Čuljak, onaj isti koji je na nedjeljnoj misi pjevao milozvučnim glasićem psalam 26 (…dosudi mi pravo ,Jahve, jer hodim u nedužnosti…) te na zaprepaštenje prisutnih isključuje struju. Jasno je svima da Perica Čuljak „ hodi u nedužnosti“ i da iza toga stoji strujomen Franjo Lucić koji zna da kad upališ struju nastane svjetlost, a kad je ugasiš nastane mrak. Tako je naš električni gradonačelnik shvatio vezu između Boga i struje, te poželio biti Bog u Pleternici, a za svoje potrčke odabrao je pjevače iz crkvenoga zbora. Dobro zamišljeno, no, ipak ima jedna nepoznanica: - Je li pitao Boga, može li on umjesto njega biti Bog u Pleternici???
Bit će ipak da je dobio blagoslov samo od župnika, a što Bog misli o takvima piše u Bibliji. Razlog ovog strujnog delikta električnog gradonačelnika nije potrebno komentirati. I pticama na grani je jasno da se Franjo uplašio Josipovićeva govora u kojem stoji da će se obračunati s korumpiranim i onima koji su ukrali bogatstvo, a tu se Franjo prepoznao pa je tom električnom gestom poručio Josipoviću da neće trpjeti raskrinkavanje u svom mjestu. I tako će Pleternica zahvaljujući električnom gradonačelniku biti jedini grad u Hrvatskoj u kojem se nekom predsjedničkom kandidatu prijetilo strujom.

Nema komentara: