...vrijeme je

...vrijeme je

petak, 1. svibnja 2009.

Četvrtak, 30.04.2009.

POŽEGA Ronko financira veću osnovicu zaposlenih u dječjim vrtićima


(SDLSN, 30. travnja 2009.) POŽEGA – Iako malo koji poslodavac ne bi iskoristio priliku da u uvjetima recesije smanji plaće zaposlenih koje je k tome još ugrađeno u kolektivni ugovor kroz vezivanje osnovice za izračun plaće s osnovicom proračunskih korisnika, požeški gradonačelnik pokazao je da plaće mogu braniti i poslodavci.
Naime, Ronko je danas u razgovoru s predstavnicima sindikata u Djećjim vrtićima grada Požege zauzeo stav da odredba kolektivnog ugovora koja propisuje osnovicu za plaće zaposlenika djećjih vrtića u visini osnovice za izračun plaće za javne službe obvezujuća za poslodavca kao minimalna osnovica, ali ne i u slučaju kad poslodavac ima volju i mogućnosti financirati veći iznos osnovice.
Ronko je tako odbio primijeniti osnovicu koja je temeljem zakonskog prijedloga Vlade smanjena za šest posto i nastavio politiku izjednačavanja plaća zaposlenih u ustanovama Grada Požege započetu zaključenjem kolektivnog ugovora za gradsku knjižnicu, muzej i kazalište.



Zaposleni u Djećjim vrtićima Grada Požege tako i bez izmjena i dopuna kolektivnog ugovora ne moraju strahovati od 6-postotnog smanjenja plaće koje je pogodilo zaposlene u državnim i javnim službama, a sigurnost im jamči i zajednička izjava požeškog gradonačelnika i njihovih sindikalnih predstavnika kojom se pokazalo da se odredbe kolektivnog ugovora mogu tumačiti u korist radnika i kad omogućavaju smanjenje njihovih plaća.

Nema komentara: