...vrijeme je

...vrijeme je

ponedjeljak, 23. kolovoza 2010.

KALMETINA SALVETA


Zahvaljujući izvoru koji je želio ostati anoniman u posjedu smo dokumenta, kojeg u HAC-u kako doznajemo nazivaju „Kalmetinom salvetom“, a na kojem su uz nazive tvrtki koje su izvodile građevinske radove za HAC, te uz popis odrađenih poslova, nalaze i rukom ispisane bilješke, sa imenima i postotcima od iznosa navedenih poslova, za koje se, kako navodi naš izvor, sumnja kako bi mogle predstavljati postotak provizije od cijene navedenih poslova, a koja je navodno isplaćivana visokim državnim dužnosnicima, od kojih su na „salveti“ imena Božidara Kalmete i Darka Milinovića, te članovima Uprave i Nadzornog odbora HAC-a.


Prema sadržaju „Kalmetine salvete“, kako u HAC-u nazivaju ovaj dokument, građevinski poslovi na državnoj cesti D-502, od Luke Gaženica u Zadru do autoceste Zagreb – Split (Čvor Zadar2) ugovoreni su s poduzećem Viadukt, pod uvjetom da se dio poslova naknadno podugovorima ugovori sa kooperantima, koji su, navodno, bili paravan za ministra Božidara Kalmetu, zatim ministra Darka Milinovića i članove Uprave i Nadzornog odbora HAC-a, pa je po isplatama ugovorenih poslova upravo preko tih kooperantskih poduzeća, navodno vršena isplata provizija Kalmeti i ostalima iz bilješki sa „salvete“.

Bila je to, kako doznajemo, uobičajena praksa u dodjeljivanju poslova preko HAC-a, pa je gotovo bilo svejedno tko će stvarno dobiti poslove na natječaju, jer se naknadno radila preraspodjela i dogovori oko toga koji će kooperanti i po kojoj cijeni izvoditi radove za izvornog ugovaratelja poslova, u ovom slučaju poduzeće Viadukt.

Dakle, poduzeće koje bi na natječaju dobilo poslove, u dogovoru s Upravom HAC-a i Kalmetinim ljudima, potom bi na dijelovima trasa izgradnje pojedinih cesta ili trasa autocesta, građevinske i druge radove dodjeljivalo kooperantskim poduzećima koja su uglavnom služila kao paravan iza kojeg su se skrivali visoki HDZ-ovi državni dužnosnici ili pak članovi Uprave i Nadzornog odbora HAC-a.

Kooperantske tvrtke bi po naplati poslova bile dužne visokim državnim dužnosnicima u HAC-ovom korupcijskom lancu, isplatiti određene postotke provizije, koji su se kretali od 20 do 50 posto od ukupno naplaćenih iznosa.

Kako doznajemo, radilo se o dobro razrađenoj shemi ugovaranja poslova na izgradnji autocesta i pripadajuće infrastrukture, kroz koje se ugovore prikriveno osiguravao i odljev novca namijenjenog gradnji autocesta, na privatne račune, ili moguće na račune preko kojih je financiran HDZ ili pojedini visoki dužnosnici Vlade i HDZ-a.

Naravno, upravo zbog prirode takvih malverzacija, vrlo je teško dokazati postojanje takvog modela u tvrtkama kao što je HAC, jer kod ovakvih poslova ostaje vrlo malo dokumentiranih tragova koji bi ukazivali na moguću korupciju i isplate provizija visokim državnim dužnosnicima ili pak članovima Uprave i Nadzornog odbora HAC-a.

Zato je „Kalmetina salveta“ bitan dokument, jer predstavlja bilješku o tomu koliko je, samo na jednoj trasi izgradnje jedne sporedne ceste, isplaćivano provizija visokim državnim dužnosnicima, među kojima su navodno, kako to stoji zapisano na „salveti“ HDZ-ovi ministri mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta i ministar zdravstva Darko Milinović.

Na popisu tvrtki koje su, navodno, isplaćivale proviziju nalaze se Ivan Commerce d.o.o. i GM Kvarte d.o.o., koje su ako je vjerovati bilješkama upisanima na rubovima ovog dokumenta HDZ-ovom ministru Darku Milinoviću zajedno isplatile 25 posto provizije od ukupno naplaćenih poslova koje su izvodili kao podizvođači za Viadukt, odnosno prema Viaduktovom ugovoru s HAC-om.

Prema istom dokumentu, poduzeća Knežević Coop i Diklo Kop, proviziju su, navodno, isplatili HDZ-ovom ministru mora, prometa i infrastrukture Božidaru Kalmeti, i to u visini od 20 posto od ukupno naplaćenih sredstava od HAC-a, odnosno od Viadukta.

Pokraj radova koje su obavljala poduzeća Gortan i Vodoinstalacija stoji bilješka „LIV. – BOBAN 50%“, a obzirom da prema tumačenju našeg izvora „LIV.“ označava Zdravka Livakovića, bliskog Kalmetinog suradnika, pretpostavlja se da i iza tog postotka zapravo stoji osobno ministar Kalmeta, ukoliko bi se pokazalo kako „Kalmetina salveta“ sadrži točne podatke o isplatama provizija visokim državnim dužnosnicima, za pojedine građevinske poslove na trasama izgradnji autocesta i pripadajuće infrastrukutre.

„Kalmetina salveta“ mogla bi ipak skrivati tajnu modela po kojem su preko HAC-a proračunski milijuni završavali što na HDZ-ovim stranačkim računima, što na računima visokih ili pak nižih HDZ-ovih državnih i stranačkih dužnosnika, i njihovih kadrova po državnim poduzećima.

Državnom odvjetništvu, pak, i USKOK-u ne bi trebalo biti teško provjeriti vjerodostojnost „Kalmetine salvete“. Potrebno je samo provjeriti tijek novca, sa računa HAC-a prema Viaduktu i prema poduzećima podizvođačima, koja se spominju u „salveti“, a potom provjeriti tijek novca iz Viadukta i sa računa navedenih poduzeća prema trećim osobama, čime bi se utvrdilo je li taj novsac u navedenim postotcima uistinu posredno isplaćivan, primjerice, Božidaru Kalmeti i Darku Milinoviću, kako to stoji zabilježeno na „Kalmetinoj salveti“.

„“Kalmetinu salvetu“ u cijelosti možete pročitati na slici ispod teksta:

Nema komentara: